Pagrindiniai patiekalai

Graikų virtuvei būdinga daug vegetariškų patiekalų, ką nulėmė gausus daržovių pasirinkimas ir ilgalaikės pasniko tradicijos.

foodč

Tarp jų populiarios ryžiais įdarytos daržovės (gemista), daržovių troškiniai su ryžiais (lachanorizo, prassorizo, spanakorizo), taip pat kitokie daržovių troškiniai, kaip kad bamies (okra su pomidorais), briám (įvairių daržovių), fasolakia (ankštinių) ir pan.

gemistagemistač

Žuvis ir jūros gėrybės gausiai valgomos jūrų pakrantėse. Jų paruošimas labai įvairus. Pabai paplitęs aštuonkojis, krevetės, geldelės, kalmarai.

astunkojissardiens

Mėsos patiekalai daugiausia įtakoti turkiškos virtuvės. Čia žinomos vietinės greito maisto variacijos:

gyros pita – ant vertikalaus iešmo besisukanti mėsa

gyros

kleftiko – ant laužo kepama mėsa su kaulu,

lamb

Suvlaki (gr. Σουβλάκι) – graikiškas šašlyk variantas.

souvlaki

Žinomi ir maltos mėsos patiekalai: keftedakia, smirnietiškos sucukakia, juvarlakija (gr. γιουβαρλάκια). Gaminami įvairūs plovai (gr. pilafi),

Mousaka: daržovių ir mėsos užkepas

mousaka

Advertisements