Arba

Melitzanes Papoutsakia

Greek stuffed Eggplant recipe (Melitzanes Papoutsakia)

Tęsiame mūsų kulinarines keliones po Kretą. Šiandien pakalbėsime apie vieną mėgstamiausių graikų patiekalų “Baklažano bateliai” arba tiesiog farširuotas baklažanas, jei paprasčiau. Patiekalo pavadinimas kilo iš jo panašumo į mažus batelius. Kadangi lietuvaičiai jau seniai pamėgę Mousaką, šis patiekalas turėtų taip pat patikri, kadangi jo receptas labai panašus į Mousakos.

INGRIDIENTAI

5 baklažanai

500 g jautienos faršo

1 raudonasis svogūnas

2 skilt. česnako

1 stikline raudonojo vyno

1 vnt smulkinto pomidoro (arba skardinė smulkintų pomidorų)

1 arb. š. oregano

100 g. kietojo sūrio

2-3 valg. š. smulkintų petražolių

alyvuogių aliejaus

druskos, maltųjų juodųjų pipirų – pagal skonį

Béchamel padažui reikės

  • 100g miltų

  • 100g sviesto

  • 900ml pieno (3 and 3/4 puodelių)

  • 2 kiaušinių trynių

GAMINIMAS:

Perpjaukite baklažanus pusiau. Išimkite sėklas (vidurius), pasūdikite ir padėkite vėsioje vietoje pusvalandžiui. Išėmę nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluoščiu.

Įkaitinkite orkaitę 200 C teperatūroje, baklažanus padruskinkite, pabarstykite pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, ir pašaukite į orkaitę “nugarėlėmis” į viršų, o “veidu”  į kepimo popiriumi dengtą skardą. Kepkite apie 40 min, kol suminkštės. Iškepę, ištraukite, leiskite atvėsti.

Kol baklažanai kepa orkaitėje, pasiruoškite mėsos įdarą “bateliams”. Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Įkaitinkite and vidutinės ugnies keptuvę, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintus svogūnus su čenakais, ir kepinkite lengvai maišydami, kol šie suminkštės. Padidinkite kaitrą iki maksimumo, ir toliau maišykite.  Po kelių minučių supilkite raudonąjį vyną, toliau maišykite. Leiskite vynui nugaruoti, apie 2 min. Tada sudėkite smulkintus pomidorus. Įberkite žiupsnelį cukraus, druskos, ir oregano. Palaukite kol užvirs, tada sumažinkite ugnį, ir palikite troškintis kokias 30 min., kol visas skystis išgaruos. Kai beveik visas skystis bus išgaravęs, suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, petražoles, ir viską gerai išmaišykite.

Kitas žingsnis – béchamel padažo gaminimas. Į keptuvę įdėkite sviestą, ištirpinkite ant mažos ugnies. Suberkite miltus, lengvai viską maišykite. Kai masė sukietės, supilkite pakaitintą (ne užvirintą) pieną, ir toliau viską maišykite, kad padažas “nesušoktų”. Kai padažas sutirštės, nuimkite nuo ugnies. Suplakite kiaušinio trynius, įdėkite truputėlį druskos. Plaktą kiaušinį supilkite į atvėsusią (bet ne šaltą) masę keptuvėje, ir skubiai bei greitai maišykite, kad kiaušinis nevirstų omletu.

Grįžtame prie baklažanų: apverskite baklažanus nugarėlėmis į apačią.  Į baklažano vidų sudedame įdarą, viršų pabarstome truputėliu tarkuoto kietojo sūrio, ir užpilame padažo. Taip paruoštus baklažanus pašauname į orkaitę dar kokiom 20 min 180 temperatūroje. Kepame kol apskrus.

SKANAUS!

Advertisements